jemput-jemput udang
ada orang panggil cucur.. kitorang kat rumah panggil jemput2 udang. mungkin sebab memang di jemput2 dgn tangan (bila mak wat) bila nak masuk dlm minyak agaknya.
dah lama xwat sb xrajin nak goreng. the 'lazy' part for making jemput2 is the frying part, the best part ironically is eating it hot and straight from the frying pan while waiting for finish frying the rest.
ada macam2 cara nak wat, ada orang masuk semua dlm blender, ada orang letak baking powder, ada orang pakai self raising flour. but i find that the way that works for me is using mummy's recipe and method. ada orang wat jadi leper2, ada yg lembut masa panas tp bila sejuk keras skit.. macam2 gaya. tapi saya suka bila lembut and gebu and xkan meleper walaupun da sejuk.
ingredients:
tepung biasa
bawang
udang kopek dah potong2
chili merah potong2
corriender (optional.. letak jer klu ada bg menarik skit)
telur
garam
air
cara2:
masuk kan semua bahan dalam mangkuk kecuali air
masuk kan air sket2 supaya xterlebih, sambil2 tu kacau pelan2
jgn terlebih kacau, kacau sekadar tepung dan air tergaul
pastu jemput2 kan ke dalam minyak panas da goreng until golden brown.
hidang dgn sos chili atau sos tomato
i'm really bad at writting out my own recipes huhu...
Tuesday, August 11, 2009
|
Labels:
finger food,
malay food
|
Blog Archive
My Blog List
-
di mata seorang ulama11 years ago
-
5 years ago14 years ago
-
My new VS jalan-jalan bag15 years ago
-
0 comments:
Post a Comment